Jelentés generátor

 

Az egyes gazdálkodási rendszerek, így a CT-EcoSTAT rendszernek is, fő feladata a gazdasági folyamatok lefedése, a mindennapi adminisztrációs munka segítése. Ezek a folyamatok nagy mennyiségű adatot generálnak, melyekre rendszerint a keletkezésük és bizonylataik elkészítése után már a mindennapi munkában nincs szükség. Ezzel ellenben ezek az információk egy új és fontos feladatnak lesznek részei: ez pedig a kimutatások és tervezések folyamatai. A két folyamat, gazdálkodási és kimutatási, merőben más módon igényli az adatokat. Míg a gazdálkodás egy időszakon belül minden adatot tranzakciónként, részletes adatokkal igényel, addig a kimutatásokhoz az adatbázis teljes élettartamában, de időszakonként összesített információkat igényel. Továbbá a folyamatokat kezelő felhasználónak is teljesen eltérnek a céljai.

Ezeknek a problémáknak a kiküszöbölésére fejlesztettük ki a Jelentésgenerátor alkalmazásunkat, mely egy adattárházra épített jelentéskészítő rendszer, mely ötvözi a „nagy” adatbányász rendszerek hatékonyságát az egyszerű rendszerek kezelhetőségével. Fejlesztése során sem tűztünk ki kisebb célt ennél a két jellemzőnél.

Hatékonyság

Az ajánlott kialakítás szerint egy teljesen különálló erőforrást képez a szervezet informatikai rendszerében, mint hardver, mint szoftver téren, így szavatolva, hogy a nagy számítási kapacitást igénylő kimutatások elkészítése ne okozzon fennakadást a mindennapi munkában. A rendszer nem csak a CT-EcoSTAT rendszert, és nem is csak gazdálkodási rendszereket képes kiszolgálni, hanem képes arra, hogy egy szervezet összes informatikai területét magába „drótozza”.

Kezelhetőség

Fontos, ha nem a legfontosabb szempont a fejlesztés során, hogy ne csak programozói, illetve adattárházak kezelésében jártas felhasználók kezelhessék a rendszert, hanem az informatikában csak felhasználói szinten mozgó személyeknek se okozzon problémát a jelentések összeállítása. Ennek érdekében egy egyértelmű, könnyen kezelhető felületet biztosít a rendszer, ahol a jelentések kimenete választható képernyőre, vagy akár táblázatkezelőbe is, továbbá a diagramos megjelenítést is választhatjuk.

Visszakövethetőség

A kimutatások és tervezések elemzési munkát segítve az egyes jelentés futtatások eredményei bármikor újra lekérdezhetők. Ilyenkor az első futtatás alkalmával kapott végeredményt látjuk. Egy jelentés mellett akárhány futtatást tárolhatunk, és bármikor visszatérhetünk bármelyik állapotba.

Integráltság

További szempont volt a fejlesztés során, hogy lehetőséget biztosítsunk arra, hogy a jelentésgenerátort integrálni lehessen bármilyen más webes rendszer felületébe. De az integráltság nem szűnik meg ezen a szinten. Bár rendelkezik a rendszer saját jogosultság kezeléssel, emellett lehetőséget kínál, hogy más rendszerek jogosultság rendszerének szerves részévé váljon. Kimenetek terén alkalmaz egy interface-t, mellyen keresztül térinformatikai rendszerekkel képes kapcsolatot kialakítani.